Sisteme eficiente de control intern și procese și proceduri optime

 Cum își aleg firmele sistemele de control strategic? Care este natura și funcția sistemelor de control strategic? Care sunt elementele critice ale sistemelor de control strategic? Care este natura și funcția sistemelor de control intern ca element critic al sistemelor de control strategic? Aceste întrebări strategice de politică se referă la rolul sistemelor, proceselor și procedurilor optime de control intern organizațional concepute pentru a crea și susține excelența în performanța operațională care maximizează rentabilitatea investiției și averea acționarilor, reducând în același timp expunerea la riscuri și costul operațiunilor.


În mod clar, sistemul de control intern eficient este corelat cu excelența optimă a performanței operaționale și este esențial pentru sistemele și strategiile organizaționale solide concepute pentru a maximiza capacitatea de producere a bogăției a întreprinderii. În aceste serii despre excelența performanței organizaționale, ne vom concentra pe întrebările relevante ale sistemului de control strategic și ne vom oferi câteva îndrumări operaționale. Scopul primordial al acestei revizuiri este de a evidenția un cadru conceptual, teoria și practica managementului calității, relațiile strategice și cele mai bune practici din industrie. Pentru strategii specifice de management financiar vă rugăm să consultați un profesionist competent.


Controalele interne, ca parte integrantă a sistemelor de control strategic, reprezintă o serie de activități interconectate impuse procedurilor standard de operare ale unei organizații, concepute pentru a proteja activele, a minimiza erorile și a asigura că operațiunile sunt efectuate conform standardelor. În timp ce sistemele de control strategic stabilesc standarde și metode pentru măsurarea performanței, determină dacă performanța reală se potrivește cu performanța așteptată de standard și execută acțiuni corective, controalele interne sunt concepute pentru a atenua nivelul și tipurile de riscuri la care este expusă o organizație.


În plus, în timp ce sistemele de control asigură eficacitatea operațională, activitățile de control încetinesc frecvent fluxul de rutină a proceselor operațiunilor de afaceri, ceea ce poate reduce eficiența generală a acestuia. În consecință, proiectarea sistemelor de control intern necesită ca managementul să echilibreze reducerea riscurilor cu eficiența operațională. Acest proces poate avea ca rezultat uneori managementul să accepte o anumită cantitate de risc pentru a crea un profil strategic care să permită unei organizații să funcționeze mai eficient și mai eficient, chiar dacă suferă pierderi ocazionale, deoarece controalele au fost reduse în mod deliberat.


În plus, toate strategiile organizaționale supuse unei optimizări limitate au costuri și beneficii. Întrebarea critică este: beneficiile justifică costurile? În practică, conducerea executivă aplică abordarea valorii actuale nete pentru a cântări costurile și beneficiile structurilor, sistemelor și strategiilor. Opțiunea optimă maximizează beneficiul net prin echivalarea costurilor marginale și beneficiilor.


Câteva îndrumări operaționale


În general, nicio organizație nu este imună la deturnare, delapidare sau corupție - indiferent dacă este involuntară sau deliberată. Multe organizații nu evaluează amenințările de deturnare sau corupție până când acestea au apărut deja. Sistemele eficiente de control intern ar trebui concepute pentru a atenua nivelul și natura riscului pe care organizațiile se confruntă. În practică, ca parte integrantă a controalelor interne, organizațiile folosesc soluții bazate pe tehnologie pentru a scana cu promptitudine întregul spectru de riscuri operaționale.


Capacitatea de a identifica rapid potențialele tranzacții interne și externe cu risc ridicat înainte de a avea un impact negativ asupra organizațiilor este esențială pentru sistemele de control intern optime, concepute pentru a crea și susține performanța operațională, excelență derivată din business intelligence, atenuarea riscurilor, analiza datelor și cunoștințe bazate pe dovezi. sisteme organizaționale, procese și proceduri.


În plus, controalele interne ar trebui să ofere mecanismele, regulile și procedurile implementate de organizații pentru a asigura integritatea informațiilor financiare și contabile, pentru a facilita responsabilitatea și pentru a atenua frauda și întregul spectru de riscuri operaționale. Pe lângă respectarea legilor și reglementărilor și prevenirea angajaților să deturneze active sau să comită fraude, controalele interne ar trebui să faciliteze eficiența și eficacitatea operațională, îmbunătățind acuratețea și actualitatea raportării financiare. Obiectivele eficiente ale controlului intern ar trebui să includă conformitatea cu reglementările, acuratețea, validitatea, garanțiile fizice și atenuarea erorilor. Procedurile de control ar trebui să includă separarea sarcinilor, controale de acces, audituri fizice aleatorii, documentație standardizată, balanțe de verificare, reconcilieri periodice și autoritate de aprobare.


Controalele ar trebui să includă întotdeauna politici și proceduri puse în aplicare pentru a asigura fiabilitatea continuă a sistemelor de contabilitate. Acuratețea și fiabilitatea sunt primordiale în sistemele contabile. Fără înregistrări contabile corecte, managerii nu pot lua decizii financiare pe deplin informate, iar rapoartele financiare pot conține erori devastatoare. Procedurile de control în contabilitate ar trebui împărțite în mai multe categorii, fiecare menită să prevină frauda și să identifice erorile dăunătoare înainte ca acestea să devină probleme sau crize.



Sistemul de control ar trebui să abordeze pe deplin cerințele de reglementare, să îndeplinească așteptările părților interesate și să protejeze organizațiile de potențiale daune financiare și reputației catastrofale. Atunci când este implementată și integrată corespunzător, soluția bazată pe tehnologie de reducere a riscurilor, anti-deturnare, anti-mită și anticorupție a organizației ar trebui să utilizeze instrumente de analiză și monitorizare avansate activate digital pentru a ajuta organizațiile să scaneze peste spectrul de riscuri operaționale și de conformitate, astfel încât să poată mai mult. anticipează, atenuează și gestionează în mod inteligent riscurile.


În timp ce organizațiile mai mici cu resurse limitate nu își permit întotdeauna controale interne elaborate, inclusiv sarcinile și deciziile de segregare, sistemul de controale interne tinde să crească în complexitate pe măsură ce organizația crește în dimensiune. Stabilirea standardelor și metodelor de măsurare a performanței; determinarea dacă performanța reală se potrivește cu performanța standard așteptată; și luarea de măsuri corective ar trebui să fie întotdeauna parte integrantă a controalelor interne eficiente.


În cele din urmă, controlul intern este cel mai eficient atunci când este încorporat și susținut de o cultură de evaluare și îmbunătățire continuă. Prin urmare, controlul intern eficient ar trebui să constea într-un proces integrat pentru asigurarea obiectivelor organizației în ceea ce privește eficiența și eficacitatea operațională, raportarea financiară fiabilă și respectarea legilor, reglementărilor și politicilor. Controalele ar trebui să includă utilizarea eficientă a firewall-urilor și a parolelor criptate care limitează accesul intern și extern la informații critice de afaceri, de proprietate, contabile și alte informații financiare. Măsurarea, analiza și managementul cunoștințelor sistematice necesită colectarea, analizarea și utilizarea rezultatelor controlului intern pentru îmbunătățirea continuă.


În concluzie, sistemele de control ar trebui să ofere procese și proceduri prin care resursele unei organizații sunt direcționate, monitorizate și măsurate. Sistemul de control intern ar trebui să includă elemente umane, cum ar fi consiliul de administrație care exercită o supraveghere eficientă și auditori interni independenți care efectuează audituri periodice aleatorii și verificări neprogramate. Sistemele, procesele și procedurile de control sunt esențiale în detectarea și atenuarea activităților cu risc ridicat și prevenirea diferitelor tipuri de deturnare și protejarea resurselor organizației, atât resursele tangibile, cât și cele intangibile.


Prof. James Gaius Ibe, este președintele/principalul general, The Global Group, LLC-economiști politici și consultanți în inginerie financiară; și un profesor senior de economie, finanțe și management de marketing la una dintre universitățile locale.




Article Source: http://EzineArticles.com/10266998

Comentarii